31 august 2012

Ultimul punct de pe pagina asta


Nematerial
Iluzoriu
Inselator
Vindecator
Revelator
Invatator
Scurt
Nemasurabil
..si lista este infinita

(timp)
 ***
M-am tot gandit cum sa scriu despre sfarsitul acestei veri si sa ma feresc in acelasi timp  de clisee …grea misiune, mai ales ca zaresc tot mai multe mesaje legate de schimbarea anotimpului…de fapt, nu se schimba nimic…totul este doar un consens la care cu totii, voluntar sau involuntar, am aderat. Da, oficial este toamna, dar ma intreb care este diferenta intre vineri si duminica? Se misca timpul altfel? ....Nu prea, insa parca tot as vrea sa arunc o privire scurta in urma, cat sa imi asez experientele in ordine, sa le constientizez ca sa le pot accesa cand este cazul. 
Am auzit multe persoane spunand ca atunci cand vor sa isi puna gandurile in ordine se apuca sa faca curat sau sa schimbe ceva in apartamentul in care locuiesc. A schimba ceva in plan fizic, in obiceiurile zilnice sau (in mod programat) in comportament poate fi de multe ori calea catre gasirea unor raspunsuri mult cautate...Nu am stiut asta pana de curand...sau daca am stiut-o, nu am realizat si m-am prins in dansul absurd al intrebarilor incuietoare. 
Imi amintesc un 1 iunie incordat si un „nu-mi fac griji pentru ca oricum nu ai avea curaj sa faci asta”. Apoi vine un 31 august mult mai relaxat si plin de energie buna. Acum stie ca am curaj si ca pot face chiar mai multe. Asta este conturul general, sunt capetele firului de ata, care s-a tot lasat purtat de vant. Are multe noduri pe alocuri, dar are si portiuni line si fine. Am mesterit mult la lucrarea asta abstracta care s-a trasformat mereu in altceva. 
***
Mi-a povestit Mara de la patru cum fuge cand intra in zone gri, cum incearca sa nu mai fie impulsiva si cum asculta mai cu atentie povestile celor din jur. Si-a schimbat de curand ochelarii si era foarte incantata ca vede altfel prin ei. A incercat sa imi explice ca percepe diferit realitatea, ca descopera noi nuante ale lucrurilor si ca vede liniute intre infinitul negativ si cel pozitiv. Am gasit-o vesela si relaxata, tot cu griji, dar mai luptatoare acum. A avut o vacanta de vara plina de surprize, picurata cu ceva oameni noi si legata de aceiasi oameni dragi. A calatorit cand a avut nevoie de o evadare, s-a inscris la maraton cand a simtit ca altfel nu se mai poate si a exersat tacerea. Acum merge pe sarma, pas cu pas..
***
Mereu este vorba despre oameni si-mi pare cam ciudat. Dar langa oameni (chiar si necunoscuti) nu te poti plictisi. Uneori, pe baza unor criterii inca greu de stabilit, ne alegem unul din multime si incepem sa-l devoram. Sa-l desfacem foaie cu foaie, ca pe o ceapa, pana ajungem in sufletul lui, pana ii ghicim temerile si ii aflam placerile. Si nici atunci nu ne oprim pentru ca este un joc molipsitor si mereu vrem mai mult. Poate sa se arda rapid acest interes sau poate sa dureze o vesnicie...in functie de jucatori. Un an este mult sau putin? Mai ai foi goale in caietul tau?
***
Ce minune ca esti.
Ce mirare ca sunt.

...inima pare sa bata mai rapid in septembrie, in vreme ce timpul pare sa aiba tot mai multa rabdare, asa ca hai sa....let it be

m.