20 mai 2013

It's complicated!Totul este extrem de complicat in ziua de asta, supravietuirea in sine a devenit o provocare mult prea greu de gestionat pentru multi. De cand s-a demonstrat ca exista altceva dincolo de alb sau negru, "complicatul" a devenit o moda. Ne etichetam relatiile, statutul social, iubirile, visele si dorintele ca fiind complicate si parca asta ne da un bonus de intelegere din partea celor din jur. Label it and so it is! Dar oare sunt chiar toate lucrurile atat de complicate sau in societatea actuala suntem dispusi sa facem tot mai putine eforturi pentru lucrurile/oamenii pe care ni le/ ii dorim?

Traim intr-o lume plina de oportunitati si de multiple optiuni; ne hranim cu povesti de succes fara sa le cunoastem cu adevarat istoria si tanjim dupa lucruri exceptionale care ar trebui sa vina la noi doar pentru ca meritam. Renuntam tot mai usor la oamenii si relatiile din jurul nostru cu gandul ca data viitoare vom intalni pe cineva mai bun de atat, mai potrivit de atat, mai aproape de idealul nostru....si abia atunci vor inceta lucrurile sa fie complicate. Putem trai cu iluzia asta o vreme, dar cel mai bine ar fi sa ne trezim la timp...la timp pentru a realiza ca albul se confunda cu griul deschis si negrul seamana cu maroul puternic in lumina unui bec mai chior....totul tine de perceptie. Putem insira un milion de motive inventate pentru fiecare lucru complicat din viata noastra la care o alta persoana sa vina sa propuna solutii (valide chiar) si atunci sa ramanem fara argument. Chiar si in astfel de situatii ne vom incapatana sa spunem ca "nu este atat de usor precum pare" si ca de fapt lucrurile sunt "mai complicate de atat". Si o sa repetam povestea asta de atatea ori pentru noi insine in oglinda incat o sa credem in zidurile pe care le-am creat singuri; aceleasi ziduri care ne vor sufoca peste un timp, prinsi in propria panza de paianjen.

Nu cred in lucruri complicate si rareori mi-am definit interactiunile in astfel de termeni. Daca omul a ajuns pe luna, daca iubirea a depasit handicapuri fizice si a nascut copii frumosi si sanatosi, daca exista tehnologie care sa aduca oameni din colturi opuse ale lumii mai aproape, daca nevazatorii vad lumea in imagini mai autentice decat le vede restul populatiei, daca exista dorinta si un pic de vointa exista mereu si o solutie (nebuna, dar buna). Cred ca unele lucruri se intampla mai greu decat altele, cred ca sunt situatii in care e nevoie de efort sustinut pentru a obtine un rezultat, cred ca uneori poate sa para o actiune fara sens, dar asta nu inseamna ca nu merita efortul. Poate ca in viata lucrurile sunt "gradate" in functie de dificultate si apar in viata noastra in momentul in care avem toate resursele sa gestionam provocarea. De ce sa ne educam sa fim pierzatori programandu-ne creierul sa gandeasca in termeni de "complicat"/ "necomplicat"? Este ca si cum ai spune "implica-te in directia X" si "e prea greu sa faci Y, mai bine las-o balta" fara ca macar sa incerci.

Concluzionand, as spune ca ne complicam vietile inutil, ne pierdem in ganduri fara sens, analizam pana ametim si apoi o luam de la capat. Traim mai putin si deloc autentic, pentru ca este "prea complicat". Ne visam mari jucatori de performanta, dar stam toata viata la marginea terenului fara sa indraznim vreodata sa iesim in teren si sa infruntam necunoscutul. Este foarte complicat sa faci lucrurile sa fie simple si atat de simpla   ar fi experienta unei vieti mai putin complicate. Asa ca vin cu o propunere: haideti sa fim! Haideti sa ne permitem sa gresim sau sa ne inselam! Haideti sa fim curajosi si mai putin activi! Haideti sa indraznim sa alegem adevarul nostru pe care sa nu-l mai tavalim in nisip. Haideti sa fim frumosi si generosi, nebuni si pasionali, calzi si autentici! Haideti sa fim simpli si atat!

*** Mentiune: lupul moralist este in alta parte. Ma complic si eu de zece ori mai mult decat altii. Vreau mereu doar ce nu am si sunt cam in contratimp. Incerc sa nu raman pasiva la lucrurile din jur, dar, de cele mai multe ori, temerile imi pun piedica pe scara spiralata a dorintelor. Ce fac insa este sa ma feresc de eticheta de complicat...si incerc sa o folosesc rar spre deloc. Uneori imi iese, alteori nu pentru ca...it's complicated! :)